Hajós jogosítvány

Hajós jogosítvány típusainkat alább találod. Válaszd ki a típust, melyről többet szeretnél megtudni.

(katt a képre)

Tengeri "B" kategória (449€)

"ICC+B" kategória (599€)

Tengeri "C" kategória (940€)

Hajós jogosítvány típusok

(görgess)

Tengeri "B" kategória

Ez az engedély az egész Adriai tengeren érvényes és bruttó 30 tonnás hajót lehet vele vezetni, ami nagyjából 20 méteres hossznak felel meg legfeljebb 12 fő befogadó képességig. Korlátlan teljesítményű jet-skit, motoros és vitorlás hajót is szabad vezetni, továbbá legfeljebb 12 tengeri mérföldre lehet eltávolodni a parttól vagy szigettől.

A felkészítés és a vizsga helyszíne: Zadar. A felkészítés magába foglalja a 3 órás elméleti oktatást, valamint a másnapi vizsga előtt 1 óra ismétlést. A helyszíni felkészítés előtt tananyag kerül kiküldésre. A betöltött 16. életévtől szabad vizsgázni és nem szükséges orvosi vizsgálat, illetve az engedélyt nem kell megújítani. A vizsga csak szóbeli és magyar-angol nyelven zajlik, időtartama nagyjából 10 perc/fő. A sikeres vizsga után az engedély kézhez vehető.

Szükséges dokumentumok:
– 2 db igazolványkép (2,5 x 3 cm)
– Személyi igazolvány vagy útlevél másolata

ICC+B kategória

A kombinált kategória magába foglalja az alap tengeri “B” jogosítványt, továbbá a horvát nemzetközi kombinált ICC engedélyt. A tanfolyam és vizsga után a résztvevő tehát két engedélyt kap.

A tengeri “B” kategóriával az egész Adriai tengeren érvényes és bruttó 30 tonnás hajót lehet vezetni, ami nagyjából 20 méteres hossznak felel meg legfeljebb 12 fő befogadó képességig. Korlátlan teljesítményű jet-skit, motoros és vitorlás hajót is szabad vezetni, továbbá legfeljebb 12 tengeri mérföldre lehet eltávolodni a parttól vagy szigettől.

A horvát nemzetközi engedély, vagyis ICC pedig feljogosít számos ország tengerén maximálisan 15 méter hosszú hajó vezetésére. Az ICC engedélyt Magyarországon is lehet használni, továbbá elfogadják az alábbi országokban: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Svájc és Szlovákia.  

A felkészítés és a vizsga helyszíne: Vukovar. A tanfolyam magába foglalja a 4 és fél órás oktatást, valamint másnap a vizsga előtt másfél óra ismétlést. A helyszíni felkészítés előtt tananyag is kerül kiküldésre. A betöltött 16. életévtől szabad vizsgázni, az engedélyt nem kell megújítani. Ha a vizsgázó rendelkezik érvényes B kategóriás autós jogosítvánnyal, akkor orvosi vizsgálat nem szükséges. A vizsga csak szóbeli és tolmács segítségével zajlik, időtartama nagyjából 20 perc/fő. A sikeres vizsga után az engedély kézhez vehető.

Szükséges dokumentumok:

– 3 db igazolványkép (2,5 x 3 cm – vizsgázó magával viszi)

– Személyi igazolvány vagy útlevél másolata (előre kell elküldeni lefényképezve vagy szkennelve)
– Autós B-s jogosítvány másolata (előre kell elküldeni lefényképezve vagy szkennelve)

Ha érvényes B kategóriás autós jogosítvány nélkül szeretnél ICC engedélyt szerezni, akkor látogass el háziorvosodhoz orvosi alkalmassági papírért. Magyar nyelven íródott papír is megfelelő.

Tengeri "C" kategória

A tengeri “C” kategóriás jogosítvány magába foglalja a tengeri “B” engedélyeit, tehát bruttó 30 tonnás hajót lehet vezetni nagyjából 20 méteres hosszal 12 fő befogadó képességig. Vezethető szintén korlátlan teljesítményű jet-ski, motoros és vitorlás hajó is. A különleges a “C” engedélyben az, hogy a világ összes tengerén érvényes (az ICC-vel szemben, amit nem mindenhol fogadnak el), valamint nincs távolságbeli korlátozás a parttól. Ez egy hivatalos skipper engedély.

A felkészítés és a vizsga helyszíne: Zadar. A tanfolyam 4 napos és magába foglalja a 25 órás elméleti és a 6 órás gyakorlati oktatást. Ennél a képesítésnél orvosi vizsgálatra is szükség van, melyet Zadarban kell elvégezni az első napon. Az orvosi alkalmassági érvényessége 5 év, így 5 évente frissíteni kell a képesítést. A helyszíni felkészítés előtt tananyag is kiküldésre kerül. A betöltött 18. életévtől szabad vizsgázni. A vizsga csak szóbeli és magyar-angol nyelven zajlik, időtartama nagyjából 15 perc/fő. A sikeres vizsga után az engedély postai úton kerül kiküldésre.

Szükséges dokumentumok, amit a vizsgázó magával hoz:
– 1 db igazolványkép (3 x 3,5 cm)
– Személyi igazolvány vagy útlevél másolata.