Kategória Segítség

Szeretnénk egy kis segítséget adni a számodra szükséges jogosítvány kiválasztásához 🙂

Milyen járműre szeretnél jogosítványt?
(katt a képre)

Autó

Motor

Teherautó

Traktor

Busz

Jogsi bővítés

Autós jogsik

(görgess)

B kategória

Ha autóra szeretnéd a sztenderd jogosítványt, akkor a sima B kategóriára lesz szükséged. Ezzel olyan járműveket vezethetsz, melyek nem haladják meg a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget. A legtöbb személyautó ide tartozik. B kategóriás jogosítvánnyal 750 kg össztömeget nem meghaladó utánfutót is húzhatsz, de csak akkor, ha a járműszerelvény teljes össztömege nem haladja meg a 4250 kg-ot. 750 kg-ot meghaladó nehéz pótkocsit is vontathatsz, ha a járműszerelvény össztömege nem haladja meg a 3500 kg-ot. A személyszállítás maximum 9 főben van meghatározva, beleértve a sofőrt is. A B kategória megszerzése 17 éves kortól kezdhető meg.

B jogosítvánnyal szintén vezethetsz mezőgazdasági vontatókat és lassú járműveket, mint például kerti traktor. Ezekhez könnyű pótkocsi is csatolható. Ha lovaskocsit vagy egyéb állati erővel vont járművet szeretnél vezetni, akkor ez B kategóriával megtehető. Ezzel a kategóriával 50cm3 hengerűrtartalmú robogó, quad és mopedautó is vezethető. Ilyen járművek esetén a maximális sebessége 45 km/h, de AM kategóriás segédmotoros kerékpárok esetében a KRESZ 40km/h maximális sebességet enged.

 

B+E kategória

Ha van már B kategóriás jogosítványod és szeretnél nagyobb, 750 kg össztömeget meghaladó utánfutókat húzni, akkor B+E Kategóriás jogosítványra lesz szükséged. Ez a kategória lehetővé teszi, hogy 750 kg-nál nehezebb utánfutót vontass és átlépd a 3500 kg-os határt. B+E kategóriára akkor lehet szükség, ha például hajószállítót, nagyméretű lakókocsit, trailer-t vagy lószállítót kell vontatnod. A kategória megszerzéséhez 2 évnél idősebb B kategória kell, ami nem minősül kezdő vezető engedélynek, mivel azzal vontatni nem lehet.

 

Motoros jogsik

(görgess)

AM kategória

Fiatal és kezdő, jellemzően kiskorú motorosok számára lett kitalálva az AM jogosítvány, melynek megszerzése 13.5 éves kortól megkezdhető. Remek lehetőséget ad kiskorúaknak megismerni a közlekedés és a KRESZ szabályait és egyszerűbbé teszi később egy B kategória megszerzését. Járművek tekintetében főleg segédmotoros kerékpárok, kis robogók, mopedautók, kis quad-ok tartoznak ide, melyek városokban, településeken tökéletes közlekedési eszköznek számítanak sűrű forgalomban is. Ételfutárok is előszeretettel használják őket. A maximális hengerűrtartalmat a jogszabály 50 cm3-ben szabályozza, továbbá a jármű teljesítménye maximálisan 4 Kw lehet. Az AM kategóriás jármű maximális sebessége a KRESZ szerint 40 km/h lehet és megengedett legnagyobb össztömege 350 kg. 

 

A1 kategória

Az A1 jogosítvány az AM-nél valamivel erősebb motorok vezetését engedélyezi és jellemzően olyan fiatalabb és idősebb kezdőknek ajánlott, akik korábban még nem motoroztak, de például B kategóriás jogosítványuk van. Az A1 kategória a jó választás, ha a motorozásban még tapasztalatlannak érzed magad és inkább egy könnyebb kategóriával kezdenél, ami egyébként ajánlott is. A nagy motorok vezetése nehezebb és több magabiztosságot követel. Az A1 jogosítvány megszerzését 15.5 éves kortól lehet megkezdeni. A jogszabály a maximális hengerűrtartalmat 125 cm3-ben szabályozza, a teljesítmény pedig maximum 11 Kw lehet. A1 jogosítvánnyal vezethető 4 kerekű quad is az előbb említett szabályozásokkal.

 

A2 kategória

Az A2 jogosítvány betekintést ad az erősebb motorok világába. Akinek van tapasztalata kétkerekűkkel mondjuk AM kategóriából és egy B kategóriával is rendelkezik, annak az A2 jó döntés lehet. Az ide tartozó motorok méretben és súlyban ugrást jelentenek a korábbi kategóriákhoz képest, így kezelésük és “megszelidítésük”  időt és gyakorlást követel. Korábbi motoros tapasztalat erősen ajánlott a kezdéshez. Az A2 jogosítvány megszerzését 17.5 éves kortól meg lehet kezdeni. A jogszabály a maximális teljesítményt 35 Kw-ban szabályozza és quad-ok vezetése is engedélyezett a 35 Kw-os határig.

 

A kategória

Az A kategóriát korlátlan motoros kategóriának is nevezzük, mivel mindenfajta motorkerékpár vezetésére feljogosít. Ide tartozik minden motor, melynek teljesítménye a 35 Kw-ot meghaladja. Ebből az következik, hogy az A kategóriás jogosítvány megszerzéséhez erősen ajánlott korábbi motoros tapasztalat, mivel a motorok nehezek és méretesek (200-250 kg), kezelésük pedig sok gyakorlást és rutint igényel. Előzetes motoros jogosítvány nélkül az A kategória igen nehéz lehet. Indokoltabb A1-ről vagy A2-ről érkezni. Az A jogosítvány megszerzését 23.5 éves kortól meg lehet kezdeni, de ha van A2 jogosítványunk, akkor 20 éves kortól kezdhetjük. A jogszabály felső teljesítmény határt nem ír elő.

 

Teherautós jogsik

(görgess)

C kategória

C jogosítványra a hivatásos gépkocsivezetőknek van szüksége. Az egy egységet képező teherautók tartoznak ide, melyeket áruszállításra, fuvarozásra, anyagszállításra és egyéb feladatokra terveztek. C kategóriába azok a gépkocsik sorolandók, melyeknek megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot meghaladja. Ha például nagyméretű kisbuszt vagy áruszállító furgont vezetsz, ami rakománnyal együtt meghaladja a 3500 kg-ot, akkor C jogosítványra van szükség.

A C jogosítvány főleg a tehergépjárművek vezetésére használható és munkavállaláshoz szükséges hivatásos gépkocsivezetőként GKI vizsgával egybekötve. A kategória megszerzését 18 éves kortól meg lehet kezdeni és 21 éves korig csak belföldön használható. A kategóriára jelentkezés előfeltétele a B kategóriás jogosítvány megléte. C kategóriával nem vezethető autóbusz és trolibusz. Ezekre külön kategória van.

 

C+E kategória

A C+E kategória lehetővé teszi egy C kategóriás gépkocsihoz egy nehéz pótkocsi hozzákapcsolásával létrejövő járműszerelvény vezetését. E kategória több jogosítvány kategóriához is szerezhető, tehát létezik B+E, C+E és D+E kategória is. Az ilyen jogosítványok mindig az adott járműkategóriához hozzákapcsolt nehéz pótkocsi vontatását engedélyezik. Maga az E jogosítvány kategória mindig egy másik kategória kombinációjaként adható csak ki. Önmagában E kategória nem létezik.

C+E kategóriás jogosítványra akkor van szükség, ha nagyobb mennyiségű árut szállítunk akár külföldre, nemzetközi fuvarokat teljesítve. Szintén hivatásos gépkocsivezetők számára szükséges a munkavállaláshoz és javasolt előtte C és B vagy B+E jogosítványt tenni, mivel a pótkocsi manőverezése rutint és tapasztalatot igényel, különösen tolatáskor. A meglévő B jogosítványnak 2 évnél idősebbnek lennie és nem lehet kezdő vezető engedély, mivel azzal vontatni nem lehet.

 

Traktor jogosítvány

T kategória

T kategóriával mezőgazdasági vontatókat, tehát traktorokat lehet belföldön vezetni, így azoknak ajánlott, akik a mezőgazdaságban, termelésben szeretnének dolgozni. T kategóriás jogosítvánnyal a vontatóhoz kapcsolhatunk 2 nehéz pótkocsit is. A mezőgazdasági vontató önerejéből képes 40 km/h-nál gyorsabban haladni. T kategóriás jogosítvánnyal vezethető kerti traktor és állati erővel vont jármű is. A jogosítvány megszerzése 16 éves kortól megkezdhető. B kategóriás jogosítvánnyal 1 db könnyű pótkocsi húzható – 186-os korlátkód. A T kategóriás jogosítvány megszerzése feloldja a 186-os korlátkódot és 2 db nehéz pótkocsi is vontatható.

 

Jogosítvány bővítés

A jogosítvány bővítésnek az alábbi esetekben van szerepe:

Jogosítvány bővítés során a bővítés ára kedvezőbb és a tanfolyam is rövidebb lehet bizonyos feltételek mellett. Bővítési feltételeket itt találsz. Ha kérdésed van lépj velünk kapcsolatba itt.